Geschiedenis Marquette

Ten noorden van het centrum van Heemskerk ligt kasteel Marquette. Rond 1250 liet graaf Willem II een sterke burcht bouwen op de plek waar tot op dat moment een door Vikingen gebouwde versterking stond. Hij deed dit om een versterkte uitvalsbasis en verdedigingswerk te hebben dat een rol moest spelen in zijn strijd met de Westfriezen. Het behoorde tot de ronde burchten en bestond voornamelijk uit een zware muur. Binnen deze ringmuur stond het eigenlijke fort van negen verdiepingen hoog. Gerard van Heemskerk is de eerste bewijsbare eigenaar geweest van het kasteel (1271) wat toen het Huys tot Heemskerck heette (Slot Heemskerk).
 
Op 10 januari 1300 droeg hij het huis over aan zijn nieuwe landheer graaf Jan van Henegouwen. Hij kreeg het direct in leen terug met de bepaling dat het later zou overgaan op zijn wettige nakomelingen en bij het ontbreken daarvan op de dichtstbijzijnde erfgenaam. Zijn achterkleinzoon, Wouter van Heemskerk, werd beschuldigd van een moordaanslag in Castricum op de jonge baljuw Reinhout van Brederode. Hierna belegerde Jan van Polanen in 1356 het kasteel en nam het in. Wouter van Heemskerk werd pas in 1379 uit de gevangenis ontslagen. Hij overleed een jaar later zonder erfgenamen.
In 1418, onder gravin Jacoba van Beieren, werd het slot grondig verwoest, maar later weer opgebouwd. Lange tijd blijft de geschiedenis van het slot dan in het duister. Wel is bekend, dat er in de eerste helft van de vijftiende eeuw door onderlinge huwelijken een verzoening tot stand kwam tussen de Heemskerkers en de Brederodes.
Nadat het slot bij erfenis in verschillende handen was overgegaan, werd het in 1610 verkocht door Graaf van Aremberg aan de familie De Hertaing. Daniël Hertaing was heer van Marquette in Henegouwen en hij veranderde in 1612 de naam in Marquette.
 Daniel Hertaing
Het slot vererfde op andere families en kwam ten slotte in 1717 door verkoop in het bezit van Joachim Rendorp, een brouwer uit Amsterdam.
Joachim Rendorp

Zijn invloedrijke zoon Pieter Rendorp verwierf Marquette in 1740. Als amateur architect liet hij de ringmuur met het eigenlijke fort afbreken en tekende hij Chateau Marquette zoals wij het nu kennen. Rendorp was ook de verantwoordelijk ontwerper van de tuinen van Marquette. Nog steeds zijn de door hem aangelegde geometrische patronen in het padenstelsel herkenbaar. Vanaf de tijd dat Pieter Rendorp eigenaar van Marquette was, werd het geheel als buitenplaats gebruikt en diende het in de zomermaanden tot buitenverblijf van de burgemeester en zijn familie.
De ringmuur en het fort werden rond 1800 afgebroken door Willem Rendorp. De familie Rendorp ging zich Rendorp van Marquette noemen en werd in het begin van de negentiende eeuw in de adelstand verheven. Paulina Johanna Rendorp van Marquette woonde tot haar dood in 1913 op deze buitenplaats. Na haar overlijden kwam een einde aan de bewoning door leden van de familie Rendorp. Paulina was de weduwe van jonkheer Hugo Gevers. Hun zoon jonkheer mr. Hugo Gevers was van 1888 tot 1907 burgemeester van Heemskerk. Hij overleed in 1921. De laatste bewoner van het huis was zijn zoon Jonkheer Abraham Daniel Theodor Gevers. Hij was gehuwd met Christine Bernardine Johanna, barones de Vos van Steenwijk. Zij verlieten het kasteel in 1979 en droegen het over aan de provincie Noord-Holland waardoor er een definitief einde kwam aan de particuliere bewoning op Chateau Marquette.
Na een algehele restauratie in 1980/1981 werd het kasteel in gebruik genomen als conferentieoord en restaurant . De bij de buitenplaats behorende boerderij werd omgebouwd tot luxe hotel. Het kasteel is heden ten dage in handen van NH Hoteles (Navarra Hoteles) een in Spanje gesitueerde, internationale hotelketen met meer dan 400 hotels.
Het landgoed rond het kasteel is vrij toegankelijk. Het landgoed rond Chateau Marquette bevindt zich in een beschermd natuurgebied. Het gebouw zelf is een rijksmonument en de brug over de gracht, het toegangshek en de tuinornamenten zijn aparte rijksmonumenten. Ook het Koetshuis is een rijksmonument. Het duifhuis nabij het hotel is een gemeentelijk monument. Verder, en daar is bovengronds weinig van zichtbaar, behoort de oorspronkelijke park- en tuinaanleg ook tot de rijksmonumentenlijst.

Een enkele maal per jaar, tijdens de Open Monumentendagen is het kasteel toegankelijk voor bezoekers. Verder is Chateau Marquette een officiële trouwlocatie van de Gemeente Heemskerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten